Razdražena koža

TEŽAVE KOŽE

Akne

Razdražena koža

Odrgnine, praske

Ekcem

Dermatitis

Piki žuželk

Ragade

Bradavice

Luskavica

Urtikarija

Herpes

RAZDRAŽENA KOŽA

KAJ JE PORDELA, RAZDRAŽENA IN OBČUTLJIVA KOŽA?

Pordela koža, srbenje, pekoč občutek ali celo občutek zbadanja na koži ter luščenje povrhnjice so znaki zelo občutljive (hiperreaktivne) kože. Taka koža zahteva prilagoditev slog življenja njeni ranljivosti in bčutljivosti.

KAKŠNI SO SIMPTOMI PORDELE IN OBČUTLJIVE KOŽE?

Ranljiva koža je bolj občutljiva na zunanje vplive, ki nas dnevno obdajajo. Zanjo je značilna visoka odzivnost in pretirana reakcija na katere zdrava koža ne reagira. Prepoznamo jo lahko po tipičnih znakih, npr. rdečica, pekoč občutek, zbadanje, skelenje, srbenje. Koža je napeta in vroča, lahko tudi pekoča.

Oslabljena povrhnjica kože, rdečina in preobčutljiva čutilna vlakna povrhnjice so glavne značilnosti zelo občutljive kože. Z oslabljeno naravno bariero med telesom in zunanjim svetom se lahko skozi kožo povečano izgublja voda, koža postane posledično zelo suha. Povzročitelji stresa zlahka aktivirajo preobčutljiva čutilna vlakna v povrhnjici kože kar vodi v neprijetne občutke omenjene zgoraj.

KAJ SO SPROŽILNI DEJAVNIKI RDEČE IN RAZDRAŽENE KOŽE?

Glavni dejavniki za občutljivo in pordelo kožo sta nagnjenost kože k vnetnim odzivom, močna odzivnost žilja na različne dražljaje in genetska predispozicija. Sprožilni dejavniki so razližni:

  • uživanje začinjene hrane, pitje alkohola: če so žilne stene krhke gre lahko za sprožilni dejavnik žilnega izvora;
  • veter, mraz, suhi ali onesnaženi prostori (ali okolje) dajejo pekoč občutek na koži, ki ga lahko spremlja zbadanje so okoljski sprožilci;
  • hormonski spremembe;
  • nanos snovi ali sestavin na kožo, ki jih ta slabo prenaša, npr. določena mila; to so kontaktni sprožilci;
  • nekatere bakterije na koži in pršice;
  • pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu;
  • koža z atopičnim dermatitisom je nagnjena k hiper-reaktivnosti; gre za sprožilni dejavnik atopičnega izvora.

Skrajna oblika rdečine in vnetje kože obraza povzroči kronična motnja, ki se imenuje rozacea. Pri tej motnji so posamična območja na obrazu, npr. nos in lica, pordela in lisasta, koža je razdražena, zelo občutljiva, suha ter peče in skeli. Rdečici se lahko pridružijo še razširjene drobne žilice (teleangiektazije). Ko bolezen napreduje, se pojavijo še drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino, pridruži se otekanje obraza, povečajo pa se tudi žleze lojnice. 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Pordela in občutljiva koža ni nalezljiva. Kljub vsemu so vzroki za rozaceo in tovrstvstno občutljivost kože najverjetneje pod vplivom genetske nagnjenosti, šibkega vezivnega tkiva, samega tipa kože (ljudje s svetlo poltjo) in spola 8pri ženskah 3x pogosteje kot pri moških).

ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI

Terapija lahko obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo v lekarni na zdravniški recept. Pri rozacei je pomembno, da začnemo tretirati čim prej, ko se pojavijo simptomi saj le tako lahko preprečimo njeno napredovanje.

Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben kirurški poseg. Za nego in vlaženje se uporabljajo izdelki s  hialuronsko kislino in Aloe vero,  za hitrejšo obnovo in oksigenacijo pa izdelki z aktivnim  kisikom.

KAJ ŠE LAHKO NAREDIMO?

Pri rdeči in razdraženi koži lahko omilimo reakcijo tako, da se izogibamo njihovim sprožilnim dejavnikom:  npr. temperaturnim spremembam, ki razširjajo žile, prekomernemu izpostavljanju soncu, savni ter izpostavljanju mrazu in vetru. Izogibati se je potrebno pekoči, začinjeni hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu. Dokazano je tudi, da stres, čustveni pretresi in telesni napor poslabšajo bolezen, zato je potrebno biti pozoren tudi na to. Predvsem je težavno obdobje žensk v menopavzi, ko so napadi vročičnih oblivov pogosti, hormonsko neravnovesje pa vpliva tudi na čustva in splošno počutje žensk.

Velik pomen ima ustrezna nega, ki ugodno prispeva k izboljšanju težav. Odsvetuje se uporaba vodoodporne in težko odstranljive kozmetike in prevelike količine dišav. Priporoča se uporaba ustrezne zaščite pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kakovostni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki. Za vsakodnevno rabo je najbolje, da se uporabljajo izdelki, ki kožo pomirjajo, negujejo, čistijo, oskrbijo z vlago in s kisikom ter pomagajo pri njeni pospešeni obnovi (regeneraciji) in preprečevanju vnetja. Taki izdelki pomagajo krepiti zaščitno plast kože in povečajo njeno odpornost. Kožo je potrebno dobro, a nežno očistiti z neagresivnimi izdelki namenjenimi občutljivi koži, ki vzdržujejo ravnovesje kožne povrhnjice (brez alkohola).

ENIKAM PRIPOROČA:
OXILVER Skin Solution ali Gel – 
aktivni kisik za pordelo, razdraženo in občutljivo kožo:

Aktivne kisikove spojine v kombinaciji z ionskim srebrom, hialuronsko kislino in Aloe vero so izbor za vlaženje in blaženje srbenja, rdečice in suhosti kože. OXILVER Skin  raztopina ali gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, prizadeto mesto pa oksigenirata, negujeta in čistita. Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.
Način uporabe: 1-2x/dnevno nanesemo raztopino ali gel, brez vtiranja. Počakamo le, da se mesto nanosa osuši V primeru izredno občutljive, razdražene kože se priporoča predhodni nanos lahke negovalne emulzije ali kapljica rastlinskega olja, ki koži zagotovita primerno zaščito in elastičnost.

PRIPOROČAMO:

PRIPOROČAMO: