Piki žuželk

TEŽAVE KOŽE

Akne

Razdražena koža

Odrgnine, praske

Ekcem

Dermatitis

Piki žuželk

Ragade

Bradavice

Luskavica

Urtikarija

Herpes

PIKI ŽUŽELK

KAJ SO PIKI ŽUŽELK?

O piku žuželke govorimo, ko določena žuželka z vbodom v kožo vbrizga strup ali slino. Na mestu vboda običajno nastane manjša lokalna rdečina, ki srbi, mravljinči ali peče. V večini primerov simptomi izzvenijo v nekaj urah ali dneh in predstavljajo zgolj neprijetno nadlogo.

V nekaterih primerih pa strup žuželke izzove alergijsko reakcijo, ki je lahko izredno nevarna, saj v najtežjih primerih povzroči krče, močno bolečino, intenzivno otekanje, oteženo dihanje in celo izgubo zavesti. V teh primerih je nujna medicinska pomoč.

PIKI KATERIH ŽUŽELK SO NAJPOGOSTEJŠI?

Najpogosteje se srečujemo s piki komarjev, mravelj, mušic in obadov, ki običajno ne povzročajo večjih težav, so pa kljub temu potencialni prenašalci virusov in okužb.

Nasprotno pa velja za pike čebel, os, čmrljev in sršenov, ki pogosto povzročajo alergijski odziv

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Preventivno se izogibamo krajem, kjer se žuželke rade zadržujejo: v kupih odpadlega listja, ob stoječi vodi, med cvetjem. Poskrbimo za ustrezna oblačila in obutev, za dodatno zaščito lahko uporabimo tudi repelente.

Sladke pijače ne puščajmo nepokrite, prav tako se pri zadrževanju na prostem izogibajmo dišečim kremam in močnim parfumom, ki privabljajo žuželke

ČE PRIDE DO PIKA:

V primeru, da je do pika že prišlo, mesto vboda hladimo s hladno vodo, ledom ali vsaj hladnim kovinskim predmetom.

Pri piku čebele najprej previdno odstranimo želo, ki ga žuželka navadno pusti v koži (pri tem pazimo, da ga ne stiskamo, saj sicer v telo vnesemo še več strupa), šele nato nadaljujemo s hlajenjem prizadetega mesta. V pomoč nam bodo različna mazila za blaženje vnetne reakcije,  ki se dobijo v lekarni brez recepta.

KAJ PRIPOROČAMO?

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, skelenje, bolečino in srbenje, si lahko pomagamo z Oxilver® Skin gelom. 

Njegova edinstvena sestava pomirja vnetje, ki nastane na mestu vboda žuželke, zmanjšuje srbenje, oteklino in rdečico, že po nekaj minutah, hkrati pa pospeši proces regeneracije prizadetega predela.

OXILVER® Skin solution za kožo 100 ml

OXILVER® Skin solution za kožo 100 ml

Pršilo za nego zdrave ali problematične kože:

  • nečista in aknasta koža
  • pordela in občutljiva koža
  • suha in razpokana koža
  • koža z znaki staranja (gube, pigmentnacije) 
 – Raztopina in gel pokrbita za obnovo in oskrbo kože s kisikom, delujeta blago antiseptično, površino nanosa pa oksigenirata, negujeta in čistita.

– Hialuronska kislina in Aloe vera doprineseta k intenzivnemu vlaženju, večji prožnosti, napetosti in gladkosti kože.

ENIKAM PRIPOROČA:

V primeru, da pik žuželke ni povzročil alergijskega odziva, temveč samo rdečino, skelenje, bolečino in srbenje, si lahko pomagamo z Oxilver® Skin gelom. 

Njegova edinstvena sestava pomirja vnetje, ki nastane na mestu vboda žuželke, zmanjšuje srbenje, oteklino in rdečico, že po nekaj minutah, hkrati pa pospeši proces regeneracije prizadetega predela.

– ne vsebuje nanodelcev in CMR snovi (rakotvornih, mutagenih & reprotoksičnih)
– varen, brez stranskih učinkov (tanjšanje kože, alergične reakcije, mastenje kože)
 ne masti kože in nohtov
– idealna kombinacija vsem obstoječim kremam, losjonom in gelom
– enostavna in priročna uporaba
– za vse tipe kože, ne glede na spol, primeren za otroke in odrasle

PRIPOROČAMO:

PRIPOROČAMO: