Zobne obloge

ZOBNE OBLOGE

KAJ SO ZOBNE OBLOGE?

Zobne obloge nastanejo zaradi nezadostne in neredne ustne higiene. Pri tem je pomembno, da so lahko tudi določene zobne paste vir molekul, ki poškodujejo zobno sklenino in tako omogočajo hitrejše nastajanje zobnih oblog zaradi kopičenja mikrobov. Na mestu poškodbe zoba pride do različnih kemičnih reakcij s slino in hrano, kar vodi v dodatno nalaganje mikrobov. Pri tem niso izpostavljeni le zobje, ampak tudi dlesni in jezik. Velikokrat lahko dobro očistimo zobe, pozabimo pa na jezik, ki je ravno tako vir nastanka oblog. Pri vsakem čiščenju moramo dobro poščetkati tudi jezik vse do grla. To je pomembno zlasti pri stanjih kot so  vnetje grla in sinusov, ki pripomorejo k večjemu izločanji sline, odlaganju mikrobov in s tem oblog. Priporoča se, da vsaj enkrat na pol leta obiščemo zobozdravnika, da nam odstrani obloge oziroma zobni kamen. 

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

  • slab zadah,
  • rahla sprememba barve zob v rumenkasto,
  • bel jezik,
  • občutljive dlesni na ščetkanje in nitkanje (pojavljajo se občasne krvavitve, ki se ustavijo). 

KUŽNOST IN PRENAŠANJE?

Bolezen se lahko prenaša zaradi okuženih predmetov (ščetk, slabo očiščenih kozarcev ipd.), če so glavni vir zobnih oblog bakterije. Zobne obloge hitreje nastajajo pri kroničnih bolnikih zaradi oslabljenega imunskega sistema. 

KAJ STORITI,DA SE ZNEBIMO ZOBNIH OBLOG?

Najlažje je, da se oglasimo pri zobozdravniku, ki nam zobne obloge odstrani. Poskrbimo tudi, da nimamo kakšnih sočasnih nezdravljenih vnetij kot so virusne ali bakterijske okužbe grla, asimptomatska angina ali pljučnica, ki lahko dodatno vplivajo na hitrejše kopičenje zobnih oblog. Izbirajmo kvalitetne zobne ščetke, ki bodo dobro očistile tudi medzobne prostore, pravilno uporabljajmo zobno nitko in izbirajmo neagresivne zobne paste.

ENIKAM PRIPOROČA:
OROXID oralna raztopina oralno pršilo


OROXID je raztopina, ki se uporablja za vzdrževanje ustne higiene in zdravih dlesni ter kot pomoč pri vnetnih stanjih v ustni votlini. Priporoča se kot dopolnitvena ustna higiena pri fiksnih zobnih aparatih, delnih protezah, fiksnih protetičnih nadomestkih (prevleke, mostički) in zobnih vsadkih. Izboljšuje rezultate ustne higiene pri ljudeh z ortodontskimi nepravilnostmi, ki otežujejo običajno zobno higieno. OROXID lahko pomaga pri preprečevanju nastanka zobnih oblog, obarvanosti zob in zadaha. Pomaga tudi pri zmanjševanju oblog na jeziku in ustni sluznici. OROXID forte je namenjen intenzivnejši ustni higieni ter preprečevanju in lajšanju bolezni obzobnih tkiv, kot so npr. razdražene, krvaveče in vnete dlesni. Pomaga pri lajšanju gingivitisa, periodontitisa ali vnetij po poškodbah dlesni zaradi operacijskih posegov ali puljenja zob. OROXID sensitiv je namenjen vsakodnevni ustni higieni. Primeren je za dolgotrajnejšo uporabo in pri ljudeh z občutljivo ustno sluznico. Priporoča se kot vsakodnevna ustna higiena zlasti pri ljudeh, ki so nagnjeni k nastanku vnetnih sprememb v ustni votlini (kadilci, bolniki s sladkorno boleznijo, posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, ipd.). OROXID oralno razpršilo ali raztopino uporabite dva do trikrat dnevno med ali po ščetkanju zob.

PRIPOROČAMO:

PRIPOROČAMO: